Bankfolk regner korrekt, men også lidt skjult

Jeg er slet ikke i tvivl om, at banker og revisorer har fuldstændig tjek på de tal, der bliver præsenteret så pænt på mit TV, når de gerne vil hjælpe mig med min økonomi.

Og de skal egentlig ikke have svineren for deres udregninger. Det har jeg intet grundlag for overhovedet.

Meeeen måske skulle vi putte et socialt aspekt på alle de penge, bankerne (og desværre også endnu mere suspekte udlånsvirksomheder) har tilovers til mig?

Når jeg f.eks. bliver tilbudt et lån på 300.000 kr,- til kun 5,5% i rente kan det da godt lyde fint.

Ovenikøbet bliver jeg hjulpet med at indfri al den anden elendige gæld (hvis jeg nu havde noget af den slags). Det lyder da smukt og lysegrønt. Men når jeg nu kan sætte mit TV på pause, så jeg kan nå at læse alt det forneden på skærmen (det der egentlig bare ligner en lysegrå stribe støv, jeg skulle have fjernet for længst). Så kan jeg nå at se, at de samlede kreditomkostninger er 102.300 kr. på selvsamme lån (300.000 kr. over 10 år).

Det bliver oppe i min hjerne til ca. 33,3% – ikke 5,5%. Et lån på 300.000 kr. kommer til at koste mig 402.300 kr. at indfri. Det giver ca. 33,3%.

Jeg plæderer ikke for at det skal være omkostningsfrit for mig at låne penge. Slet ikke. Det er jo ikke ligesom at gå til en god ven og sige: “Hmm det kniber sgu lidt for mig og konen i næste måned… Kunne jeg måske lige låne et par tusind. Du får dem snart tilbage”.

Nej, naturligvis skal banker have renter for at låne deres penge ud. Men på en måde bliver det lidt usmageligt, når “slikposen” bliver solgt så billigt. Ikke alle har vilje/evne/tid til at gennemskue de flatterende tilbud.

Så måske skulle vi bare lige nævne lidt mere åbenlyst, hvad det egentlig vil koste mig i “menneske-penge”, hvis jeg optager det tilbudte lån. Bankerne (og de andre mere suspekte…) kender jo udmærket prisen. Den kan være fair, eller ej. Det skal jeg ikke dømme på.

Men hvis det skal “sugar-coates” er der jo som regel en grund til det.

ckh

ckh

Fyr der brænder for grafik. Adobes programrække er altid installeret. Det er office-pakken derimod som regel ikke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

twenty + thirteen =