Kun en pige

Man både tænker, og optager sætninger vidt forskelligt. Noget der menes som en ganske almindelig dagligdags frase, kan pludselig blive opfattet som værende nedgørende, eller negativ af den der hører sætningen, helt uden at det egentlig var meningen, fra den der sagde det.

Jeg blev, som vanligt, billetteret i toget tidligt i morges. Nogle togførere taler mere end andre og man lærer dem at kende. Ham her taler altid en del med alle de rejsende. Det er grænsende til sludreri, men han er en sød og sympatisk mand der ikke forlanger svar, så det er okay.

Da han nåede til mig i storrumsvognen, sad der en kvinde overfor mig, samt en kvinde ved siden af mig. Vi pendlere er velopdragne og vant til billettering, så vi sad alle med gyldigt rejsehjemmel fremme, da han nåede til os.

Kontrol af billetter er i DEN grad digitaliseret i vore dage, hvilket gør processen ekstrem langsom. Mellem hver digitale aflæsning står DSB-folkene og møvler i ca. 15 sekunder inden teknikken er klar til næste “bip”. De ved det, og vi pendlere ved det. Han slog det hen med en lille bemærkning til os: “Kvinderne først. Man har vel en smule opdragelse tilbage”. Og imens han afventede det første “bip” sludrede han lidt videre: “Ja jeg fik kun piger, så jeg er jo vant til det hjemmefra”.

Efter en lille tavs pause siger kvinden ved siden af mig (ganske roligt og uden antydning af andet end sin egen opfattelse af hans ord): “Det hedder vel “Jeg fik udelukkende piger”, ikke “Jeg fik kun piger”. I ca. 2 sekunder forstod jeg ikke hvad hun mente, indtil det endelig sev ind… Hun har jo fuldstændig ret. Ordet “kun” indikerer jo en mangel på noget. Det indikerer skuffelse, det indikerer at man havde sat næsen op efter noget andet, noget ordentligt.

Men samtidig fik jeg lidt medlidenhed med DSB-trolden. For jeg er 110% sikker på, at han på ingen måde mente det på den måde.

Jeg kunne have sagt præcis den samme sætning, helt uden at mene den som sexistisk eller nedværdigende. Men ikke desto mindre. Sætningen er jo faktisk nedgørende og sexistisk.

Også selvom den ikke var ment sådan.

ckh

ckh

Fyr der brænder for grafik. Adobes programrække er altid installeret. Det er office-pakken derimod som regel ikke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

three × two =