Velstand samler benene

Tendensen er klar. De rigeste lande med de mest væksthidsige økonomier kan lave penge, men de kan ikke lave børn.

I Danmark fødte hver kvinde 1,69 børn i 2014. Det kan ikke reproducere bestanden, selv ikke hvis vi er søde og går ud fra, at kvinden kun benytter et stk. mand til det. I USA var fertiliteten 1,88 barn i 2012. I Japan er tallet 1,41 barn pr. fødedygtig kvinde, og det falder støt.

Det kræver 2,08 barn at holde bestanden reproduceret.

Det vil faktisk sige, at hvis vi pakker de de rigeste økonomier ind i en plasticæske, ville de stille og roligt uddø af sig selv. Og ja, selv Kina har problemet. Der blev født 1,66 barn i 2012 i Kina pr. fødedygtig kvinde. Kineserne har allerede været nødt til at revurdere deres “et-barn”-politik fordi problemet er åbenlyst.

Så kan man jo sige, at vi vidst også er rigeligt med mennesker til at holde kloden befolket, og det er sikkert også rigtigt, men da vores levealder samtidig stiger i de vækstfokuserede lande står vi faktisk overfor en lidt spøjs udfordring hvis vi skal overleve som befolkning. Vi skulle jo helst kunne brødføde vores ældre fremover.

Men det er også en dejlig udfordring. Vi skal nemlig til at dyrke mere sex. Og det skal være ubeskyttet sex. Der skulle nemlig helst komme en ordentlig bunke børn ud af det.

Ellers er vi rige på skideren.

ckh

ckh

Fyr der brænder for grafik. Adobes programrække er altid installeret. Det er office-pakken derimod som regel ikke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

9 − 7 =